Actueel

Nieuws

Duurzaam wonen levert meer op dan je denkt Lokaal nieuws donderdag 21 februari 2019

Duurzaam wonen levert meer op dan je denkt

Duurzaam wonen is in trek. Ook geldverstrekkers gaan daar in mee en bieden vaak aantrekkelijke rentekortingen op hypotheken wanneer nieuwbouwwoningen voldoen aan een EPC-waarde van 0,26 of lager. Bij de Rabobank bieden we voor nieuwbouwwoningen met deze waardes de Groenhypotheek”, vertelt Robin Kettenes, manager bij Rabobank Westland. “Dit houdt in dat er een rentekorting gegeven wordt van maar liefst 0,5%, met een rentevaste periode van tien jaar. Dat kan behoorlijk wat voordeel opleveren.”

Om in aanmerkingen te komen voor de Groenhypotheek moet de nieuwe woning dus voldoen aan de EPC-waarde van 0,26% of lager. Ook moet er gebouwd worden met duurzaam hout. “Als je bezig bent met een nieuwbouwproject loont het zeker om je hier tijdig in te verdiepen. De energiebesparende maatregelen zorgen sowieso al voor lagere maandlasten, bijvoorbeeld doordat je je eigen energie opwekt en dus niet voor gas hoeft te betalen. Als je dan ook nog eens rentekorting hebt dan bespaar je dus nog meer.”Om een hypotheek af te kunnen sluiten bij de Rabobank zijn er enkele stappen nodig die doorlopen moeten worden. “Het begint met een vrijblijvend en gratis oriëntatiegesprek. Daarin kijken we naar de woonwensen en daarna naar je financiële mogelijkheden”, vertelt Robin Kettenes. “Vervolgens verwijzen we de klant door naar het Rabo Hypotheekdossier. Hierin kunnen zij zelf een heleboel gegevens invullen. Dat scheelt de Rabobank een hoop werk en daarom geven we korting op de advieskosten wanneer men die gegevens zelf al invult in het dossier. Met die gegevens gaan we vervolgens aan de slag. Men krijgt dan een adviesrapport met aanbevelingen. Besluit de klant met ons in zee te gaan dan maken we een passende hypotheekofferte. Het afsluiten van de hypotheek kan vervolgens snel geregeld zijn.”

Het afsluiten van een hypotheek bij de Rabobank heeft een aantal belangrijke voordelen voor mensen die bezig zijn met nieuwbouwprojecten. Zo blijven hypotheekoffertes maar liefst maximaal 12 maanden geldig. “En dat kan heel handig zijn, omdat bij nieuwbouwprojecten het wel eens lang duurt voordat alles rond is. Als je hypotheekrente in diezelfde tijd ineens stijgt, dan heb je daar geen last van. Met een financiering bij de Rabobank is de rente op de hypotheek gelijk aan de rente op het bouwdepot. Dat bouwdepot loopt tijdens de bouw van de woning. Zo ontvang je dus nog wat rente over het tegoed in dit depot.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor een hypotheek, de Groenhypotheek of wil je eens een vrijblijvend advies ontvangen? Neem dan contact op telefonisch op 0174-215215 of stuur een e-mailbericht naar  financieeladvies.westland@rabobank.nl

Binnen een dag kan je nog terecht bij een van onze adviseurs!

5 belangrijke begrippen bij het kopen van nieuwbouw Lokaal nieuws maandag 17 december 2018

5 belangrijke begrippen bij het kopen van nieuwbouw

Er komt heel wat kijken bij het kopen van een huis. Juist bij een woning die nog gebouwd moet worden, krijg je te maken met zaken die typisch zijn voor nieuwbouw. Anders dan wanneer je een bestaande woning zou kopen. Niet iedereen kent de terminologie.  

Een woning kopen doen we maar een paar keer in ons leven. Juist daarom is het belangrijk deze aankoop bewust en weloverwogen te doen. Je oriënteert op de woningen in een buurt waar je graag zou willen wonen en je bepaalt waar je behoefte aan hebt. Een groot huis met een tuin, een appartement of een bungalow bijvoorbeeld. Je laat je goed voorlichten over je hypotheekvorm en vervolgens raak je in gesprek over die ene woning die je zo graag zou willen. Bij een nieuwbouwwoning komen er dan termen voorbij die niet altijd even duidelijk zijn. We zetten de vijf belangrijkste op een rij en geven uitleg.

Bouwrente

Als de koopovereenkomst is getekend is de woning nog niet opgeleverd. Die moet immers nog gebouwd worden. De periode vanaf het tekenen van de overeenkomst tot aan de oplevering van het huis, moet er rente worden betaald, bouwrente of grondrente genoemd. Pas bij het tekenen van de hypotheekakte bij de notaris stopt het betalen van de grond- of bouwrente aan de aannemer.

Vrij op naam

Bij het kopen van een kavel of een nieuwbouwwoning worden er geen kosten koper in rekening gebracht. Het zijn de kosten die gemaakt worden om eigenaar van een huis te worden zoals overdrachtbelasting (2 procent van de woningprijs) en notariskosten voor de hypotheekakte.

Bouwdepot

De afgesloten hypotheeksom wordt in een bouwdepot gestort. Daarvan wordt de verdere bouw van de woning gefinancierd. Je ontvangt rente over het bedrag dat in het bouwdepot is gestort.

Vooroplevering

Een vooroplevering vindt plaats een week voordat het huis wordt opgeleverd. De aannemer gaat samen met de toekomstige bewoner de woning inspecteren. Het doel: er voor zorgen dat er geen gebreken zijn bij de uiteindelijke oplevering. Mochten er dus gebreken blijken, dan moeten die eigenlijk in die tussenliggende week nog verholpen worden.

Ruwbouwopties

Dit zijn wijzigingen die aan de woning worden aangebracht die zo groot zijn dat ze belangrijk zijn voor de constructie van het huis en ook de voorbereiding van de bouw beïnvloeden.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Westland.

Aanmelden